Мой дом

Всичко за моят дом

Статии

Хранене при подагра

Лечението на острия пристъп включва покой и противовъзпалителни средства. Едно от най-важните лечебни средства е диетата. Тя е насочена в посока: Нормализиране на телесното тегло -
1.    Високо съдържание на комплексни въглехидрати и по-ниска консумация на протеини и
мазнини.
Съотношението В:Б:М е 60:20:20, но за хората, невъзприемащи въглехидратите е 40:30:30.
2.    Хората, чувствителни към въглехидратите трябва да избягват хляб, макарони, картофи,
ориз, царевица, банани и стафиди, като приемат въглехидрати от други източници. Вместо тях
да пробват с житни кълнове - З по 2 супени лъжици.
3.    Ябълките и боровинките са добри заради гелообразуващата целулоза. Когато те
преминават през червата, предизвикват чувство на ситост.
4.    Морските зеленчуци (келп и др.) - подхранват щитовидната жлеза.
5.    Да се пият по 8-10 чаши вода дневно.
6.    Спазващите диета трябва да се предпазват от крайности, защото пълната липса на
мазнини може да е опасна.
Всяка клетка в тялото ни съдържа холестерол или мазнина;
Мастноразтворимите вит А и Е се абсорбират само в присъствие на мазнина. Тези антиоксиданти ни предпазват от рак, сърдечни заболявания и имунни неразположения.
т. Трябва да се прави разлика между добри и лоши мазнини. Добри източници се намират в рибата, авокадото, ядките и маслото от тях и зехтинът.


ДОБАБКИ:


1.    Хромен пиколинат - 400 мкг, помага за стабилизирането на кръвната захар, така че да намалее желанието за сладко.Помага за нарастване на мускулната маса и засилва енергията. Хамалява устойчивостта към инсулин, което пък намалява отлагането в мастната тъкан и засилва метаболизма.
2.    Незаменими мастни киселини (масло от ленено семе) и гама-линоленова киселина (GLA -омега-б, от нощна свещ, от пореч или семената на касис).
Лененото семе води до отслабване като помага на бъбреците да отделят излишната вода. GLA - 500 мкг сутрин - намаляват апетита.
3.    L- карнитин - 500-1000 мг - помага за навлизането на мастните киселини в клетките, където се изгарят от митохондриите.
4.    Лецитин - помага за емулгиране на мазнините. Най-добре е да се взема сутрин 1 ч.л. на закуска.
5.    Калий - 300 мг дневно, разделени на няколко дози, повишават енергията и мускулната сила.
6.    Псилиум - 1-2 с.л. дн с 250-500 мл вода доставя допълнително целулоза за по-добро храносмилане.
т. Допълнителни добавки: вит С, хидроксилимонена киселина, спирулината, матето, ядките от кола, които успокояват метаболизма, ежедневно действат положително на затлъстели.
Добавянето на нормална храна с гелообразуваща целулоза подобрява чувството на ситост, което улеснява включването към диета. Освен това целулозата може да подобри метаболизма.


КАКВО ДА СЕ ИЗБЯГВА:

1.    Заместители на храните
2.    Аспартамът - изкуствен подсладител
3.    Изкуствена мазнина, която разтваря вит А,Д,Е,К и каротиноидите и те преминават през организма, преди да успеят да се утилизират - тялото се лишава от важна защита срещу рак и др. заболявания.
Да се внимава с гладуването и цитостатичното лечение, защото концентрацията на пикочна киселина силно се повишава - трябва да се пие много пречистена вода и евентуално да се взема алопуритол;
Бедна на пурини диета (<300 мг/ден): бедна на месо храна, избягване на консумацията на вътрешности (черен дроб, бъбреци, тимусна жлеза), сардини, месни екстракти и др.
Избягване на алкохол, защото злоупотребата с него подкиселява организма, а това потиска отделянето на уратите от бъбреците и съответно се отключва подагрозен пристъп.
Да не се дават диуретици - те понижават отделянето на пикочната киселина.
Пиене на вода по 8-10 чаши на ден - дехидратацията играе роля за началото на хроничната болка, дължаща се на изсъхване на гръбначните дискове.
Излишната киселинност в тялото подпомага стимулацията на периферната нервна система и увеличава нашето възприемане за болка. С алкализирането на тялото тази стимулация се прекратява. Консумирайте сокове от растителен произход - те са обилен източник на фитохормони и антиоксидантни витамини, минерали и ензими.
Алкални храни са: соята, картофите, пъпешът и лимоните. Съществуват и полезни форми на киселина, получена от кокосов орех, бразилски ядки, лешник, американски орех, гръцки орех. Подобно е положението с бобовите. Естествено трябва да вземате повече алкални храни.
При артрит - да се плува 30-40 мин в седмицата. Травмирането на ставите, поразени от артрит, се предодвратява от способността на водата да държи тялото на повърхността.
МАНУАЛНА ТЕРАПИЯ - отстранява сублуксации и притискане на нервите и се отделят ендорфини, които обезболяват.
БИОЕНЕРГОТЕРАПИЯТА - енергията от лечителя към пациента успокоява болката и нервността. Помага за подобряване обмяната на веществата, за очистването от пикочната киселина