Мой дом

Всичко за моят дом

Статии

Лечение на диабет

В основата на диабета е неправилното хранене и преяждането, особено при децата. Тъжно е, че дори деца са принудени да спазват строга диета и са подложени на инжекции с инсулин два пъти дневно. В същото време някои форми на диабет се лекуват с чай от следните билки:
3 части омайниче, 1 част листа от черно френско грозде, 1 част листа от синя боровинка (Vaecinium uliginosum), 3 части напръстниче (Digitalis) и 2 части изсушени бобови шушулки. Една чаена лъжичка от тази смес се залива с 1 чаша вряла вода, вари се 3 минути. Ежедневно се пие по 1,5-1,6 л.

СИНЯ БОРОВИНКА (Vaecinium uliginosum). 4 супени лъжици листа (събрани преди началото назреене на плодовете) се заливат с 2 л студена вода и се варят, докато водата остане наполовина. Пие се по 1 чаша 3 пъти дневно. Лечебните свойства на листата от синя боровинка зависят от времето на брането им. Трябва да се берат преди началото на узряване на плодовеплодовете, понеже съдържат мартилин,т.нар. "зелен инсулин". Но веднага 
предупреждавам: независимо от отличните лечебни свойства на листата от синя боровинка,лечението на диабет с този чай трябва да се провежда под лекарско наблюдение.
ЦЕЛИНАТА също намалява количеството захар в кръвта и се препоръчва за лечение на диабет.
СОКЪТ ОТ МОРКОВИ е изпитано народно лекарство.
Ежедневната употреба на пресни МОРКОВИ, ЛУК И ЧЕСЪН, консумирани с хляб, намалява захарта в кръвта.
КОПРИВАТА също влияе добре на панкреаса и намалява съдържанието на захар в кръвта. В такива случаи се употребява екстракт от коприва, който се намира в билковите аптеки.
МИРИЗЛИВ САЗ (Асоrus calamus. Понеже корените на миризливия саз лекуват болестите на панкреаса, те са много полезни и при лечението на диабет. Една чаена лъжичка корени се накисва вечер в чаша вода. Сутринта леко се затопля и прецежда. Отварата се пие по 1 глътка преди и след ядене, т.е. по 6 глътки дневно.
БЪЗ (Sambucus). Листата и филизите на бъза също се препоръчват при лечението на диабета.
ГЛУХАРЧЕ. Глухарчетата се появяват в ранна пролет. За да се направи салата, се режат при корена и добре се измиват.
Глухарчетата с жълтеникав сок са по-вкусни от тези, чийто сок е със зелен оттенък. Диабетикът ежедневно трябва да яде салата от глухарчета през пролетта (на обяд и вечеря). Когато глухарчетата започнат да цъфтят, се провежда 4-седмичен курс на лечение със стъблата имт .Берат се заедно с цветовете. Мият се и едва след това цветовете се откъсват. Всеки ден се изяждат по 10-15 стъбла. Това лечение ефикасно намалява нивото на захар в кръвта. Листата имат леко горчив вкус, затова предварително биха могли да се накиснат в солена вода.
ИМЕЛ (Viscum). Много полезен за панкреаса. През нощта се накисва в студена вода. В началния период на лечение се пият по 3 пълни чаени лъжички с 3 чаши вода ежедневно. След няколко седмици дозата се намалява на 2 чаши вода и 2 пълни чаени лъжички ежедневно, а след още няколко седмици - на 1 чаша вода и 1 чаена лъжичка. После лечението прекъсва, а с настъпването на пролетта се възобновява.
Имелът е лечебен от началото на октомври до началото на декември и от март до края на април. Най-доб-ре е да се използува билката, която расте в дъбови и тополови гори, в елаци и плодни градини. Клонките и листата трябва да се отстраняват. Белите плодове в никакъв случай не се употребяват за чай!
ЦИКОРИЯ. Корените на цикорията са отлично диетично средство за диабетиците. Понеже имат възгорчив вкус, те се приготвят с вода, както и салатата. Нещо повече - чаят, приготвен от цветове и стъбла на цикория, е много добро средство срещу затлъстяване. За целта е необходимо да се пият по 2 чаши чай ежедневно.
КРАСТАВИЦИ. Препоръчва се сокът от краставици, защото той също намалява съдържанието на захар в кръвта.
ОВЕС. Корените на овеса са отличен диетичен продукт. Съдържанието на хидрокарбонат в тях е много ниско, затова могат да се готвят с достатъчно мазнини и хлебни трохи, което не вреди на болния от диабет.
АВОКАДО. Вечнозелено тропическо дърво от семейството на лавровите. В чужбина плодовете му отдавна се прилагат при лечението на диабет. Плесента, която постоянно паразитира върху плодовете му, има хипогликемични свойства. От нея произвеждат противодиабетен препарат.
СГРАБИЧЕ (Аstragalus). Значително понижава глюкозното съдържание при експериментални животни след инжектирането им с препарат от това растение.
КИСЕЛ ТРЪН (Ваrbaris vulgaris). Течният екстракт от кората, клоните и стъблата намалява захарното съдържание в кръвта при зайци с алиментарна хиперглике-мия.
ЗИМЗЕЛЕН (Vinca). Отделяният от него алкалоид винкамин при венозно инжектиране на плъхове в доза 0,2 мг/кг тегло през първите 30 минути намалява концентрацията на глюкоза в кръвта с 22%, а след 4 часа захарното съдържание се връща на първоначалното си ниво.
ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА. Значителен гликемичен ефект оказва отварата от листата при натоварване с глюкоза при бели плъхове.
НАР (Рunica granatum). В азербайджанската народна медицина при диабет се използува гъст натурален сок от нар.
КРУША. Сок и отвара от плодовете на крушата.
БЯЛ ОМАН (Inula). В корените на белия оман се съдържа инсулин (през есента до 41%). Настойка и отвара от корените, а също и пресен сок от листата подобряват състоянието на болните от диабет.
БИРЕНА МАЯ. Наблюдавани са положителни резултати при лечението на лека и средна форма на заболяването.
В продължение на 3 месеца до 1 година болни получавали 40 г мая дневно 15 минути след ядене. При 22 от 60 пациенти е отбелязан положителен ефект (понижение на захарното съдържание в кръвта, урината, повишение на търпимостта към въглехидрати), при 11 пациенти - видимо подобрение, състоянието на 25 болни не се е променило (В. Бекерт, 1936).
ДЪБ. В азербайджанската народна медицина плодовете се използуват при диабет. Зрелите жълъди от различните видове дъб се изсушават и се стриват до груб прах, който се пие по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно преди ядене, обикновено с чай.
Приемат се също 10 %-на водна настойка и отвара от жълъди по 1 супена лъжица 3 пъти дневно 30 минути преди ядене. Лечението се провежда в продължение на 1 месец и се повтаря след прекъсване за същия период от време.
ЖЕНШЕН. Интересът към женшена върху въглехидратната обмяна възниква след съобщението на Сайто през 1925 г., който наблюдава добър лечебен ефект при диабета. Лечебното му въздействие се свързва с увеличаване на търпимостта на организма към въглехидратите. При oпити върху зайци с адреналинова и алиментарна хипогликемия е отбелязано противодиабетно действие. На болните се препоръчва продължителна употреба на настойка от корените на женшен по 20-30 капки 2-3 пъти дневно. Женшенът е добър заместител на инсулина.
СМОКИНЯ (Ficus carica). Индийските автори са изучили хипогликемичните свойства на разновидностите й. При опити върху зайци и други животни с алоксанов диабет, а също при хора с алиментарна хипогликемия и болни от диабет е отбелязан устойчив хипогликемичен ефект на смокинята. Водните екстракти са по-активни от спиртните.
ОРЕХ. Листата на ореха са богати на дъбилни вещества и се прилагат като кръвоспиращо средство. Настойка от листата понижава захарното съдържание в урината на болни от захарен диабет.
БОЖУР (Раeonia). Коренът на божура оказва хипогликемично въздействие.
ТУЧЕНИЦА (Роrtulaca). Водна настойка от стъблата води до по-бързо нормализиране на захарното ниво в кръвта при опити върху зайци. Три часа след въвеждането на настойката се наблюдава хипогликемия, което не се отбелязва при нетретираните животни. При болните от лека и средна форма на захарен диабет настойка, отвара, сок от стъблата, спиртен екстракт в съчетание с диета ликвидират всички симптоми на заболяването. Екстракт от листата подобрява състоянието на плъхове и зайци с алоксанов диабет, нормализира мастния обмен при тежки форми на захарен диабет и повишава търпимостта към въглехидрати в резултат на засиленото образуване на инсулин и подобряване на глюко-кегонообразуването.
ФАСУЛ. Шуплите (шушулки, шушулина) и особено екстрактът от тях понижават захарното ниво в кръвта на диабетно болните. Химическият състав на шуплите още не е изучен напълно. Експериментално е установено хи-погликемичното действие на отварата от шупли.
Изследванията върху животни (мишки, зайци) показват, че под влияние на екстракт от фасул нивото на захарта в кръвта пада с 30-40%. Времетраенето на течния екстракт е 6 часа, на сухия - 10 часа. Фасулът по-често от другите растения с хипогликемични свойства се препоръчва при лечение на захарен диабет. Екстракт от бобова шуплина след брането на фасула през есента смъква захарното съдържание в кръвта с 30-40% в продължение на 8 часа и увеличава отделянето на урина до 50%.
ЛЕЩА. Има хипогликемично действие и се използува при лечението на болни от захарен диабет.
ЧЕРНИЦА - бяла и черна. Използува се при захарен диабет в народната медицина на Балканите. Възможно е противодиабетичното й действие да се обуславя от наличието на витамини, главно рибофлавин, и на дъбилни вещества.
СПАНАК. Сок от листата, както и настойката се прилагат при нарушаване на въглехидратния обмен.
ЕЛЕФТЕРОКОК. Екстракт от корените му въздействува по-силно от корените на женшена върху въглехидратната обмяна. Положителни резултати са получени при инжектирането на тези препарати дори върху плъхове с тежка форма на алоксанов диабет. Екстрактът от корени на елефтерокок понижава съдържанието на захар в кръвта и урината след 24-28 часа. Добър ефект е наблюдаван при лечение на болни от захарен диабет с екстракт от елефтерокок. Течен екстракт от корените може. да се използува в съчетание с хипогликемични сулфаниламидни препарати при тежки форми на захарен диабет. При леките и средните му форми също се препоръчва течен екстракт от корените.

Вижте още за диабета